Avontuurlijke mindfulness

12 jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met de voorloper van Mindfulness. Tijdens een 10-daagse Vipassana meditatie retraite volgens de traditie van S.N. Goenka kreeg ik een dieper inzicht in mezelf door vooral te zijn, 10 dagen lang in stilte … zitten. Na die 10 dagen zei ik tegen mezelf ‘dit doe ik nooit meer’. Jaren later volgde ik een aantal 8-weekse MBSR/MBCT trainingen. Om vervolgens zelf Mindfulness trainer te worden in de traditie van Jon Kabat-Zinn. Binnenkort ga ik mijn tweede 10-daagse Vipassana doen. Dit keer in de traditie van Sayadaw U Pandita. Een combinatie van zitten (zijn) en lopen (doen). Op mijn wensenlijstje staat nog een verblijf in Plum Village van mijn mindful held Thich Nhat Than.

​Mindfulness gaat over gericht aandacht geven in het hier en nu, zonder oordeel. Je beoefent het in principe zonder verwachting. Maar inmiddels is gebleken dat de beoefening een gunstige invloed kan hebben op o.a. onrust, stress, burn-out en zelfs depressie. Je mag wat mij betreft dus best een doel voor ogen hebben. Ook het bedrijfsleven zet deze in basis eeuwenoude methodiek steeds meer in voor hun werknemers. En sommige bedrijven zelfs vanuit oprecht goede bedoelingen voor de mens in het bedrijf 😉

Zelf leerde ik mindful te zijn in een yoga-achtige ruimte waar alles zen en relaxed is. Met een lekker wierook geurtje, boeddha beeldje en ontspannen muziekje bij binnenkomst. En ja, ik deed zelfs een online 8-weekse training. Helemaal prima. Het is fijn om in een veilige en comfortabele omgeving Mindfulness te leren. Alleen je moet het in de praktijk toepassen!

​Ik heb er bewust voor gekozen om naast de traditionele manier van beoefening van mijn meditatiekussentje af te komen. Om van online naar offline te gaan. Met avontuurlijke Mindfulness nodig ik je uit vanuit zijn weer te gaan doen. Door concreet stappen te zetten. Zo creëer je een weg waarin je jezelf kunt ontdekken. Ik neem je mee in het echte​ leven, op avontuur. Waarin het soms regent en dan de zon weer schijnt. Met pieken, dalen, ups en downs. Met storm en dan weer windstil. Van gladde wegen naar hobbelige wegen. Soms bloedheet en dan weer ijskoud. Met een lach en een traan. Soms prettig en dan weer heel onprettig. Dat zijn de ervaringen die het leven tot het leven maken. Dat is realtime Mindfulness. Wat mij betreft niet beter, wel anders dan de binnen gebaande paden Mindfulness.

​Ik geef je een avontuurlijke ervaring, zodat jij mindful kan zijn. Aanwezig zijn in het hier en nu, met je doel voor ogen bewust stappen zetten. Leren omgaan met obstakels op je pad en in contact blijven met het moois in je rugzak. Dat kan in Nederland in een hangmat, onder een overhangende rots slapen in Luxemburg, pelgrimeren naar Santiago de Compostela of Annapurna Base Camp (4130 meter) bewandelen in Nepal.

Zoals één van mijn leraren ooit zei ‘vanuit zijn weer gaan doen’. Waarbij ik zelf ontdekte dat je ook kan zijn door te doen. Dat er zonder ‘daar en dan’ geen ‘hier en nu’ kan zijn. Dus na bewustzijn mag je ook weer bewustdoen. En wat dat je oplevert? Ik geloof dat het waardevol is, soms zelfs magisch!Doe het en ervaar het, dat is avontuurlijke Mindfulness.

buen camino namasté!
​John van der Sluis