Een mindful held

​Ik ben de laatste tijd nogal in de ban van helden. Op Netflix barst het van de series over mensen met bovennatuurlijke super krachten. Ze zetten zich in om het kwaad te bestrijden en de wereld te redden van de ondergang. Uiteraard in stoere outfit! Wat mij vooral aanspreekt is dat al die helden ook een kwetsbare kant hebben, en durven laten zien. Vroeg of laat komen zij in hun helden carrière op een punt dat ze even ‘lost’ zijn. Het niet meer zien zitten, met twijfel over hun eigen krachten en angst die om de oren slaat. Uiteindelijk overwinnen ze met name zichzelf en doen datgene waar ze goed in zijn … een held zijn!

​Zo kwam ik, ook op Netflix, de film l’Ascension (The Climb) tegen. Gebaseerd op een waar gebeurd verhaal gaat de hoofdrol speler, een 26-jarige Senegalees-Franse man, het avontuur met zichzelf aan. Als werkzoekende uit een achterstandswijk gaat hij staan voor zijn idealen. Om indruk te maken op de vrouw van zijn dromen besluit hij spontaan de Mount Everest (8848 meter) te gaan beklimmen. Stapje voor stapje wordt hij een mediafenomeen en leeft hij de droom van de mensen uit zijn buurt. Hij wordt een ware volksheld. Er is overigens nog een held in het verhaal, zijn sherpa Johnny (!). Meer zal ik er niet over zeggen. Behalve dat het een heerlijke, fantastische film is met een prachtige boodschap, aanrader dus! Oh ja, de film is onder de Franse titel te vinden op Netflix!

​Voor mij persoonlijk was de film het zetje om me te focussen op avontuurlijke mindfulness programma’s. ​Ieder moment biedt je namelijk de mogelijkheid om het avontuur met jezelf aan te gaan. Door aandacht te geven in het hier en nu ontdek je jouw automatische piloot. Daardoor creëer je innerlijke rust, ruimte en keuzevrijheid om bewust je volgende stap te zetten. Zodat je iets kunt veranderen, je droom gaat leven en jouw eigen unieke weg gaat bewandelen. Het gaat dan niet alleen om zijn, maar van daaruit ook juist weer gaan doen​. Het leven is namelijk meer dan alleen stil zitten op een meditatiekussentje. Als je ontwaakt bent wordt het de hoogste tijd om in beweging te komen. En als je nog slaapwandelt, kan je ook prima onderweg ontwaken.

​Een mindful held heeft o.a. de volgende kenmerken:

Innerlijke rust: aanwezig zijn in het moment.
Moed: je doel voor ogen houden.
Leiderschap: bewust stappen zetten.

Onderweg in het leven leert de mindful held om om te gaan met obstakels en blijft in contact met het moois in zijn rugzak. Net als de hoofdrolspeler in l’Ascension!

Namasté,
​John